Whiplash

Dagelijks gebeuren er verkeersongevallen. Een veel voorkomend ongeval is een aanrijding van achteren. Een whiplash kan het gevolg zijn. Dit kan kortdurende klachten geven, maar soms kunnen de klachten (veel) langer aanhouden. Als deze klachten het gevolg zijn van het ongeval, heeft u recht op een schadevergoeding.

Whiplash

Wat is een whiplash?

De term whiplash wordt voor verschillende dingen gebruikt. Soms wordt het ongevalsmechanisme bedoeld en soms wordt hiermee de gezondheidsklachten aangeduid. 

Met het ongevalsmechanisme wordt bedoeld de verrekking van de nekspier die ontstaat doordat het hoofd eerst naar achteren en dan weer naar voren wordt geslingerd. Dit gebeurt vaak als iemand als automobilist van achteren wordt aangereden door een ander voertuig. Met de term whiplash kan ook worden gedoeld op de klachten die ontstaan na het ongeval. Veel voorkomende klachten zijn:

  • nekpijn, soms uitstralend naar het achterhoofd en schouders
  • rugpijn
  • hoofdpijn
  • cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen en vergeetachtigheid
  • tintelingen

Ook andere klachten kunnen het gevolg zijn van de aanrijding en passen bij een whiplash.

Niet altijd serieus genomen

De diagnose ‘whiplash associated disorder’ wordt gesteld op basis van wat voor ongeluk heeft plaatsgevonden en de klachten die daardoor zijn ontstaan. Er is vaak geen aantoonbare hersenbeschadiging. Verzekers nemen klachten daarom niet altijd serieus en betalen niet altijd de schadevergoeding waar iemand recht op heeft. Dat is vaak onterecht. Het is daarom belangrijk goede bijstand te krijgen.

Schadevergoeding bij whiplash

Als u een ongeval heeft gehad waarvoor iemand anders aansprakelijk is, heeft u recht op vergoeding van uw schade. In het geval van een whiplash is dit niet anders. Bekijk onze pagina letselschade voor onze werkwijze als er bijvoorbeeld een aanrijding heeft plaatsgevonden.

Omdat er vaak geen sprake is van een botbreuk of hersenbeschadiging, ontstaat er met de verzekeraar wel vaak discussie over de klachten en het causaal verband tussen het ongeval en deze klachten. Dat het bewijs minder duidelijk is, moet er echter niet toe leiden dat u geen recht heeft op een (volledige) schadevergoeding. Het is daarom belangrijk om te worden bijgestaan door een ervaren letselschade advocaat, die weet hoe het bewijs geleverd moet worden.

Gratis advies

U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen over de mogelijkheden. Wij zijn bereikbaar via 033-3037947 of info@solvitadvocatuur.nl.