Verkeersongeval

Als u als voetganger, (brom)fietser of automobilist letsel heeft opgelopen door een verkeersongeval, heeft u vaak recht op een schadevergoeding. Dit geldt ook bij een whiplash.

Aanrijding auto

Een verkeersongeval

Een ongeval in het verkeer zit in een klein hoekje. Het kan gebeuren doordat iemand even onoplettend is of iets te hard rijdt. De gevolgen kunnen echter groot zijn. Onder meer breuken of een whiplash kunnen het gevolg zijn. Als u letsel hebt opgelopen door een verkeersongeval, heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Meestal is dan wel noodzakelijk dat een ander schuld heeft aan het ongeval.

Verkeersongeval als voetganger of fietser

Als u als voetganger of fietser bent aangereden, heeft u meestal ook recht op een (gedeeltelijke) vergoeding als het ongeval door u is ontstaan. In Nederland worden voetgangers en fietsers namelijk meer beschermd dan andere verkeersdeelnemers. Dit leidt ertoe dat een automobilist, motor of bromfiets bijna altijd een deel van de schade moet vergoeden. Dit is alleen anders als er sprake is van overmacht. Hiervan is echter zelden sprake.

Whiplash

Aanrijdingen van achteren komen veel voor. Een whiplash kan het gevolg zijn. Na zo’n aanrijding kunnen onder meer nek- en rugklachten ontstaan. Maar ook na ander soorten ongevallen kunnen deze klachten zich ontwikkelen.

Degene die bij u achterop is gereden is bijna altijd aansprakelijk. Dat levert doorgaans weinig discussie op. Wat wel discussie oplevert is de vraag naar het bestaan van de klachten en het verband tussen deze klachten en het ongeval. Het is verstandig om vroegtijdig een ervaren letselschade advocaat in te schakelen die u hierbij helpt.

Passagiers

Ook als passagier kunt u betrokken raken bij een verkeersongeval. Omdat het ongeval niet u schuld is, heeft u bijna altijd recht op een schadevergoeding. U bent dan namelijk een zogenoemde schuldloze derde. Uw schade kunt u dan claimen bij de verzekeraar van de bestuurder van het voertuig waarin u werd vervoerd.

Inschakeling advocaat

Omdat niet dezelfde regels gelden voor alle soorten weggebruikers, is het verstandig een letselschade advocaat in de arm te nemen. Deze kan u adviseren waar u recht op heeft en welke stappen er ondernomen moeten worden.

Heeft u een verkeersongeval gehad en heeft u behoefte aan advies? Wij geven u dat graag. U kunt daarvoor kosteloos contact met ons opnemen via 033-3037947 of info@solvitadvocatuur.nl. Hier leest u meer over onze werkwijze.