LSA Letselschade Advocaat

Wat is een LSA letselschade advocaat? En wat is het verschil met een jurist of gewone advocaat? Als je hier nog nooit mee te maken hebt gehad, weet je dit wellicht niet. Indien je letselschade oploopt, is het erg belangrijk om de verschillen te kennen en de juiste persoon in te schakelen. Wij leggen de betekenis en verschillen uit.

LSA advocaat

Wat is een LSA letselschade advocaat?

Iedereen mag zich letselschaderegelaar, letselschade-expert of letselschadespecialist noemen. Dit geldt echter niet voor de beschermde titel van LSA letselschade advocaat (hierna aan te duiden als ‘LSA advocaat’). Een persoon wordt alleen toegelaten tot de vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) als hij:

  • een universitaire studie Rechten heeft afgerond
  • minimaal 5 jaar als advocaat werkzaam is geweest
  • vervolgens de eenjarige Postdoctorale specialisatieopleiding
    Personenschade aan de Grotius Academie met goed gevolg heeft afgerond
  • aantoonbaar minimaal 500 uur per jaar aan letselschadezaken besteedt
  • bij- en nascholingscursussen volgt en blijft volgen op het gebied van het letselschaderecht
  • zich laat toetsen door:
    • jaarlijks ten overstaan van het bestuur van de Vereniging LSA een Kwaliteitsverklaring af te leggen
    • deel te nemen aan de door de Vereniging LSA georganiseerde audits, die door onafhankelijke derden worden afgenomen
    • deel te nemen aan intervisiebijeenkomsten van de LSA

Wat kost een LSA advocaat?

Voor het slachtoffer is de inschakeling van juridische hulp bij letselschade vaak gratis. Als iemand anders aansprakelijk is voor de letselschade, moet die partij (vaak een verzekeraar) namelijk de advocaatkosten betalen. De kosten is dan ook geen reden om niet voor een advocaat te kiezen.

Wilt u meer lezen over waarom de bijstand vaak kosteloos is? Leest dan hier meer.

Verschil met een jurist

Een (letselschade)jurist is geen advocaat en dus ook geen LSA advocaat. Het belangrijkste verschil is dat alleen advocaten mogen procederen. Letselschaderjuristen, letselschade-experts en letselschadespecialisten mogen dat niet. Een advocaat heeft dus meer mogelijkheden dan een jurist. Kijk daarom goed met wat voor soort belangenbehartiger u te maken heeft.

Andere verschillen zijn dat een advocaat:

  • een beroepsgeheim (verschoningsrecht) heeft
  • geen voor het slachtoffer vaak nadelig werkende no-cure-no-pay afspraken mag maken
  • gebonden is aan de strenge Gedragsregels voor Advocaten
  • onderworpen is aan het strikte toezicht en het klacht- en tuchtrecht van zowel de eigen specialisatievereniging als van de Orde van Advocaten
Verschil met een advocaat

De titel van LSA advocaat is een beschermde titel, die niet door alle advocaten mag worden gevoerd. Er zijn in Nederland ongeveer 14.000 advocaten. Alleen de ruim 300 advocaten die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de Vereniging LSA, mogen zich LSA advocaat noemen.

Een LSA advocaat is dus meer dan een advocaat die zich in de praktijk bezighoudt met letselschade. Iedere advocaat kan zich letselschade advocaat noemen. Om er zeker van te zijn dat u een ervaren en gespecialiseerde advocaat inschakelt, kunt u het beste voor een LSA advocaat kiezen. Dan weet u zeker dat uw zaak in goede handen is. Op de website van de LSA kunt u raadplegen of een advocaat lid is van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gratis advies

Op de pagina letselschade leest u meer over onze werkwijze. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen over de mogelijkheden.