Waar kunnen we je mee helpen?
Categorieën
< Alle onderwerpen

Wat kost een letselschade advocaat?

Wat kost een letselschade advocaat

Als u letsel heeft opgelopen en overweegt een letselschade advocaat in te schakelen, vraagt u zich waarschijnlijk af wat dat kost. Veel mensen denken dat een advocaat veel geld kost. In geval van letselschade is dat echter niet zo. Sterker nog: een letselschadeslachtoffer betaalt in de meeste gevallen helemaal niets. De aansprakelijke partij moet deze kosten namelijk betalen. Hoe dit precies zit leggen wij in dit artikel uit.

Wie betaalt de kosten van een letselschade advocaat?

Als iemand anders bijvoorbeeld een verkeersongeval veroorzaakt, is die bestuurder bijna altijd aansprakelijk. De verzekeraar van dat voertuig betaalt dan uw schade. Als u een bedrijfsongeval overkomt, is uw werkgever bijna altijd aansprakelijk. De werkgever of zijn verzekeraar moet dan uw schade vergoeden.

De wet regelt dat de aansprakelijke partij de redelijke kosten ter vaststelling van de schade en de aansprakelijkheid moet betalen. Dit is geregeld in artikel 6:96 lid 2 sub b Burgerlijk Wetboek. De buitengerechtelijke kosten vallen hiermee onder uw schade. De vergoeding hiervoor gaat echter niet van uw schadevergoeding af. U betaalt dus werkelijk niets voor uw advocaat. Er is daarom geen enkele reden om geen letselschade advocaat in te schakelen na een ongeval. Het is dan ook aan te raden dit zo vroeg mogelijk na een ongeval te doen.

Wat kost een intakegesprek met een letselschade advocaat?

Het is goed mogelijk dat u nog niet weet of een ander aansprakelijk is voor uw schade. U wilt hierover dan eerst geïnformeerd worden. Die kosten komen op dat moment (nog) niet voor vergoeding in aanmerking. Bij Solvit Letselschade Advocatuur zijn een telefoongesprek en een intakegesprek echter altijd gratis. Wij vinden het belangrijk dat iemand vrijblijvend geadviseerd kan worden over de mogelijkheden, zonder al meteen op kosten gejaagd te worden.

In veel gevallen sturen wij ook kosteloos een aansprakelijkstelling naar de tegenpartij. Neem gerust contact met ons op om te bezien of wij dat ook in uw geval kunnen doen.

Wat als de aansprakelijkheid niet vaststaat?

Als de aansprakelijkheid nog niet vaststaat, vergoedt de aansprakelijke partij uw schade (nog) niet. Ditzelfde geldt voor de advocaatkosten. In dat geval kunnen nog andere voordelige opties voor u worden overwogen. Mogelijk heeft u een rechtsbijstandverzekeraar. Dan betaalt die verzekeraar wellicht de kosten. Als dat niet het geval is, komt u mogelijk in aanmerking voor door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand (een toevoeging). In de volksmond heeft dit ‘pro deo’. U betaalt dan slechts een geringe eigen bijdrage voor de bijstand door een advocaat.

Als bovengenoemde opties niet mogelijk zijn, kan een prijsafspraak worden gemaakt. Vaak gebeurt dit op basis van een uurtarief. Deze wordt op basis van uw zaak vastgesteld. Als de aansprakelijkheid alsnog wordt erkend, dan worden de kosten alsnog vergoed door de aansprakelijke partij. Hoe dan ook weet u na een eerste gesprek waar u aan toe bent. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Gratis advies?

Heeft u behoefte aan advies over aansprakelijkheid of schadevergoeding? Neem dan gerust contact met ons op via 033 – 303 79 47 of info@solvitadvocatuur.nl. Wij staan u graag te woord.

Inhoudsopgave