Waar kunnen we je mee helpen?
Categorieën
< Alle onderwerpen

Een whiplash na een aanrijding; hoe zit dat (juridisch)?

Aanrijding

Dagelijks gebeuren er verkeersongevallen. Een veel voorkomend ongeval is een aanrijding van achteren. Een whiplash kan het gevolg zijn. In deze blog leggen wij uit wat een whiplash precies is. Ook gaan wij in op de vraag of je recht hebt op een schadevergoeding in het geval van een whiplash.

Whiplash na aanrijding

Allereerst is het van belang te benadrukken dat de term whiplash voor verschillende dingen wordt gebruikt. Soms wordt het ongevalsmechanisme bedoeld en soms wordt hiermee de gezondheidsklachten aangeduid.

Met het ongevalsmechanisme wordt bedoeld de verrekking van de nekspier die ontstaat doordat het hoofd eerst naar achteren en dan weer naar voren wordt geslingerd. Dit gebeurt vaak als iemand als automobilist van achteren wordt aangereden door een ander voertuig. Met de term whiplash kan ook worden gedoeld op de klachten die ontstaan na het ongeval. Onder meer de volgende klachten komen voor:

  • nekpijn, soms uitstralend naar het achterhoofd en schouders
  • rugpijn
  • hoofdpijn
  • cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen en vergeetachtigheid
  • tintelingen

Bekijk hier de pagina van de hersenstichting voor een meer uitgebreide uitleg over het begrip whiplash.

Niet altijd serieus genomen

De diagnose ‘whiplash associated disorder’ wordt gesteld op basis van wat voor ongeluk heeft plaatsgevonden en de klachten die daardoor zijn ontstaan. Vaak gaat het om een aanrijding van achteren. Er is vaak geen aantoonbare hersenbeschadiging. Verzekeraars nemen klachten daarom niet altijd serieus en betalen niet altijd de schadevergoeding waar iemand recht op heeft. Dat is vaak onterecht. Het is daarom belangrijk een gespecialiseerde letselschade advocaat in de arm te nemen om u hierbij te helpen.

Heeft u recht op een schadevergoeding?

Als u een ongeval heeft gehad waarvoor iemand anders aansprakelijk is, heeft u recht op vergoeding van uw schade. In het geval van een whiplash is dit niet anders. Bekijk onze pagina letselschade voor onze werkwijze als er bijvoorbeeld een aanrijding heeft plaatsgevonden.

Omdat er vaak geen sprake is van een botbreuk of hersenbeschadiging, ontstaat er met de verzekeraar wel vaak discussie over de klachten en het causaal verband tussen het ongeval en deze klachten. Dat het bewijs minder duidelijk is, moet er echter niet toe leiden dat u geen recht heeft op een (volledige) schadevergoeding. Het is daarom belangrijk om te worden bijgestaan door een gespecialiseerde letselschade advocaat, die weet hoe het bewijs geleverd moet worden.

Gratis advies

Neem vrijblijvend contact op met letselschade advocaat Jorian van Oel via 033-3037947 of vanoel@solvitadvocatuur.nl. U kunt bij hem terecht voor gratis advies. Vaak is de gehele bijstand gratis voor u.

Inhoudsopgave