Op 16 september deed Rechtbank Oost-Brabant uitspraak in de strafzaak die draait om de Eindhovense ‘voetbalscout’. Solvit Letselschade Advocatuur stond in deze zaak een van de slachtoffers bij. Hierna wordt uitgelegd waar de zaak om gaat en wat de rechtbank heeft geoordeeld.
Waarvoor is de verdachte veroordeeld?
De verdachte deed zich jarenlang voor als voetbalscout. Hij beloofde zijn minderjarige slachtoffers bijvoorbeeld dat zij deel konden nemen aan een trainingskamp bij professionele voetbalclubs, zoals PSV Eindhoven. Dit deed hij met als doel hen te bewegen tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. De vaak kwetsbare jongens moesten zich ‘lichamelijk bewijzen’ aan de verdachte. De slachtoffers moesten zich onder meer uitkleden, oefeningen doen, masturberen en diverse voorwerpen bij zichzelf inbrengen.
De politie vond 160 slachtoffers, waarvan er 7 aangifte hebben gedaan. Verder trof de politie 350 zelfgemaakte films en 500 foto’s bij de verdachte aan. Hij heeft zich sinds 2013 schuldig gemaakt aan de strafbare feiten. Vanaf 2016 kwamen meldingen binnen van voetbalclubs. Ook vanuit een meldpunt in Amerika kwamen meldingen binnen dat de verdachte kinderporno verspreidde. Daarna is de politie in actie gekomen.
Naast voetbalscout deed de verdachte zich ook voor als tienermeisje. Voor meer informatie kunt u hier het artikel in De Gelderlander lezen.
Welke straf is opgelegd?
De officier van justitie eiste 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk (met een proeftijd van 3 jaar). Dit betekent dat de verdachte 18 maanden daadwerkelijk de gevangenis in moet. Daarna komt hij vrij. Als de verdachte zich binnen 3 jaar weer schuldig maakt aan een strafbaar feit, moet hij nog een keer 18 maanden de gevangenis in.
Verder heeft de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd:
- Meldplicht Reclassering: de man moet zich melden bij de Reclassering, zo vaak en zolang de Reclassering dat nodig vindt.
- Ambulante behandeling: hij moet zich laten behandelen bij GGzE de Omslag of een soortgelijke zorgverlener.
- Contactverbod: de man mag 3 jaar op geen enkele wijze contact opnemen, zoeken of hebben met een aantal slachtoffers.
Krijgen de slachtoffers een schadevergoeding?
De slachtoffers hebben een vergoeding voor hun immateriële schade (ook wel smartengeld genoemd) gevorderd. Ook zonder fysiek letsel kan recht bestaan op deze vergoeding. Zelfs een psychiatrisch ziektebeeld (zoals PTSS) is niet vereist. De ernst van wat er is gebeurd en de gevolgen daarvan moeten dit dan wel rechtvaardigen. In deze zaak is dat het geval. De rechtbank heeft aan alle slachtoffers die zich in de strafzaak hebben gevoegd een vergoeding van € 2.500,- toegekend.
Klik hier voor meer informatie over letsel door geweld of seksueel misbruik. Voor gratis advies kunt u contact met ons opnemen via 033-3037947 en info@solvitadvocatuur.nl.